Sabun Kokulu Taş Nasıl Yapılır

Blog Yazarı Mutfağım 27/04/2015 9 Yorumlar Yeni Ürünler,

Merhaba arkadaşlar. Kokulu taş nasıl yapılır diye birçok video izledim, kokulu taş yapımı hakkında birçok yazı okudum. Hatta buradan sizinle de paylaştım. İzlediklerimi ve okuduklarımı uyguladım fakat hiçbiri tam istediğim görüntüyü vermiyordu. Bir çok defa hazırladığım ürünleri çöpe attım. Birçok ürünüm boşa gitti. Bende bu işle uğraşan bir bayanla tanıştım ve kendisi bana kokulu taş kursuverdi. Ve birçok bilmediğim konuya değindi. Yanlış yaptığım bir çok konu. Bende bunları sizlere anlatacağım. Bu arada satışta yapıyorum. Almak isteyen arkadaşlar mesaj bırakabilirler.

Kokulu taş hazırlarken silikon kalıplardan dikkatli çıkarmak gerekiyor. Çünkü bazı kalıplar ince ve detaylı olabiliyor ve çıkarken kırılabiliyor. Çikolata kalıpları, kek kalıpları ve kokulu taş ve sabun için hazırlanan özel kalıpları bu iş için kullanabilirsiniz. Yalnız gıda için olan kalıpları kokulu taş için kullandıktan sonra tekrar gıda için kullanmayın. Kokulu taşı hazırladıktan sonra kullandığınız kapları temizlediğinizde çıkan suyu lavabo veya tuvalete sakın dökmeyin. Tıkama ihtimali çok yüksek. Kendinize bir kova alın. Temizlemek için kullandığınız suyu bunun içine dökün. Daha sonra tortu olarak kokulu taş tozu dibe çökecektir. Su üste çıkacaktır. Bu suyu lavaboya dökebilirsiniz. Tortuyu ise çöpe. Kokulu taş hazırlarken sıcak ya da soğuk su kullanmanız önemli değil. İkisini de kullanabilirsiniz. Ben soğuk su , musluk suyu kullanıyorum. Önemli olan su ve toz oranını iyi ayarlamak ve iyice karıştırmak. Kokulu taş için kullanacağınız bazı esanslar taşı sarartabiliyor. Onun için açık renkli esanslar tercih edebilirsiniz. Kokulu taş bozuk çıktığında tekrar kullanamazsınız. Sabun kalıptan bozuk çıkarsa tekrar eritip kullanabilirsiniz. Birde bu işi yapmayı düşünüyorsanız hassas tartınız mutlaka olmalı.

Kokulu Taş Yapımı İncelikleri

Kokulu taş malzemeleri :

  • Karıştırma kabı
  • Spatula
  • Kokulu taş tozu
  • Esans
  • Boya
  • Silikon kalıp
  • Hassas tartı

Kokulu taş hazırlarken kullanacağınız tozun ölçüsü kalıbın kalınlık ve inceliğine göre değişir. Donma süresi de kalınlık ve inceliğe göre değişir. 100 gr toz kullanıyorsak 35 gr su kullanmalıyız. Bu oran eğer 200 gr olacaksa 70 gr da su kullanmalıyız. Eğer kullanacağımız toz kendinden renkli ve esanslı değil ise suyun içinde yani 35 gramın içinde esans ve renk miktarı da olacak. 100 gr için esansınız için özel damlalık kullanıyorsanız 2 kez içine esans çekip boşaltmak yeterli olacaktır. Koku için 3-4 damla yeterli olur. Ama renk ve esans tercihe göre değişir. Kendiniz ayarlayabilirsiniz. Eğer hızlı dondurucu için toz kullanıyorsanız çay kaşığının ucu ile atmanız yeterli olacaktır.

Bu ölçülerde hazırladıktan sonra iyice tortu kalmayacak şekilde karıştıralım. Daha sonra kullanacağımız kalıbın içine dökelim. Yaklaşık 15 dakikada donacaktır. Donduktan sonra kalıptan dikkatli bir şekilde çıkartalım.

Kokulu taş nasıl yapılır video :

Ben henüz hassas tartı almadım. Onun yerine dondurma kaşığını ölçü olarak kullanıyorum. 1 kaşık toza yarım kaşık su kullanıyorum. Zamanla yaparak kendi ölçünüzü ayarlayabilirsiniz. Kıvamı ne çok koyu ne çok sıvı olacak. Musluk suyu kullanıyorum. Soğuk su.

 

Kaynak : Mimuu